maandag 22 april 2013

Veiligheid op het water


Het is belangrijk om altijd veilig het water op te gaan. In dit artikel worden kort de belangrijkste voorzorg maatregelingen opgesomd.

Waar gaat u heen:erg belangrijk om het  water dat u gaat bevaren te omschrijven. Een uurtje peddelen op de Loosdrechtse plassen met 25 graden vergt immers een heel andere benadering dan een tocht naar Schiermonnikoog in april en een graad of 10. Beschrijf daarom het karakter van de tocht, de benodigdheden en gevaren.

Hoe gaat u zich oriĆ«nteren: op de Loosdrechtse plassen zal dit waarschijnlijk geen probleem zijn. Op de Waddenzee kan dit erg lastig zijn. Goed om kunnen gaan met kaart en kompas en inzicht in de getijden is dan een pre! Zelfs als u een GPS gebruikt en met u I-phone onbeperkt internet  heeft.

Wat neemt u mee: belangrijk om de te gebruiken materialen af te stemmen op de tocht. 
Voor een tochtje op een binnenmeertje kan u met bijna elke fatsoenlijke opblaasbare kajak uit de voeten. Op zee is een geavanceerder model gewenst. Neem verder altijd warme (reserve) kleren mee, een goed werkende telefoon, EHBO&reddingsdeken en draag een zwemvest. Verpak u spullen in een waterdichte tas die vast zit aan de kano. Zonnebril en hoed.


De Friday Harbour Adventure kayak: prima opblaas kano voor op rustige meren en wellicht op de Middenlandse zee dicht bij de kust.

De Airfusion opblaasbare kajak van Advanced Elements is gemaakt voor lange tochten (op zee)

Wie gaan er mee: een tocht moet geschikt zijn voor de minst fitte en minst ervaren persoon in de groep. Mocht u alleen gaan dan neemt u uiteraard een groter risico dat ingedekt dient te worden.  Stel u zelf de vraag: heb ik genoeg ervaring, en vind ik het risico acceptabel.

Hoe lang gaat u over de tocht doen: maak een tijdsschema met een ruime marge. Als het dan tegenvalt heeft u speling.

Neem genoeg eten mee: vaak worden tochten onderschat en blijkt de inspanning meer energie te vergen dan aanvankelijk werd gedacht. Zorg voor een noodrantsoen met hoog energetisch en makkelijk opneembaar voedsel dat u graag eet.

Ervaring en planning is belangrijk voor  het maken van langere tochten

Check het weer: stem de tocht af op het weer. Zijn de voorspellingen slecht of niet stabiel kies dan voor een eenvoudigere tocht of doe iets anders. Wandelen op de Veluwe kan ook heel leuk zijn.

Nog even in het kort
-Een geschikte opblaasbare kano en toebehoren.
-Geschikte tochtgenoten.
-Genoeg eten, drinken, zwemvest met fluitje, warme kleding en droge (reserve) kleding, EHBO&reddingsdeken kaart en kompas en werkend GSM. Dit alles verpakt in een waterdichte tas.
-Stick to the basics: GPS etc. zijn prachtig maar leer ook de basisvaardigheden zoals het omgaan met kaart en kompas!
-Kies een geschikte route.
-Ga met geschikt weer.
-Laat derden weten waar u heen gaat en wanneer u terug denkt te zijn.
-Wees flexibel.

Handige links
http://www.knmi.nl/
http://buienradar.nl/
http://www.rijkswaterstaat.nl/water/waterdata_waterberichtgeving/watergegevens/getijvoorspellingen/
http://www.smart-start-kayaking.com/Kayaking-Safety.html
http://www.careplus.eu/nl/eerste-hulp-op-reis/ehbo-sets
http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te-doen-bij/paginas/onderkoeling.aspx

En als het weer helemaal niet mee zit
http://www.hogeveluwe.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten